De beste AIO-koelers voor gaming-pc 2023

We gaan een onderwerp bespreken dat iedereen met een gaming-pc nauw aan het hart ligt: de beste AIO-koelers voor gaming-pc’s in 2023. Ja, je leest het goed. Het koelen van je gaming-pc is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste processor of grafische kaart. Het is essentieel voor topprestaties en de levensduur van je pc.

Wat is vloeistofkoeling in pc’s?

In een typisch vloeistofkoelsysteem bestaan er vier belangrijke componenten:

  • Waterblokken: Dit zijn de componenten die direct in contact staan met de warmtegenererende delen van je pc, zoals de CPU en GPU. Ze zijn gemaakt van een materiaal met een hoge thermische geleidbaarheid (zoals koper of aluminium) om warmte efficiënt te absorberen.
  • Radiator: De radiator fungeert als een warmtewisselaar. De warmte die door het waterblok wordt geabsorbeerd, wordt naar de radiator getransporteerd via de vloeistof. De radiator heeft een groot oppervlak (meestal dankzij veel dunne vinnen) dat de warmte aan de lucht afgeeft.
  • Ventilatoren: Ventilatoren worden gebruikt om de luchtstroom door de radiator te versnellen, wat de snelheid van warmteafvoer verhoogt.
  • Pomp: De pomp is wat de vloeistof door het systeem beweegt. Het trekt de koelvloeistof uit het reservoir, stuurt deze door de waterblokken om de warmte op te vangen, en vervolgens door de radiator om de warmte af te geven.

De vloeistof die wordt gebruikt, is meestal water of een water-glycolmengsel, vanwege hun uitstekende thermische eigenschappen. De vloeistof is ook vaak doordrenkt met anticorrosieve en biociden om te voorkomen dat het systeem corrodeert of biologische groei zoals algen ontstaat.

Door al deze componenten te gebruiken, zorgt vloeistofkoeling voor een efficiënte warmteoverdracht en helpt het om je pc-componenten koel te houden, zelfs tijdens intensieve gaming-sessies.

Top AIO-koelers voor gaming

  • Corsair H150i PRO RGB: Dit model heeft een 360 mm radiator met drie 120 mm fans, wat zorgt voor uitstekende warmteafvoercapaciteiten. De RGB-verlichting is geïntegreerd in de ventilatoren en het koellichaam, waardoor je de mogelijkheid hebt om te personaliseren en een extra vleugje kleur aan je build toe te voegen. Met Corsair’s iCUE-software kun je de RGB-verlichting, fan-snelheden, en pomp snelheid makkelijk beheren. Het systeem is ook bijzonder stil, dankzij de magneetlevitatie ventilatoren die minder lawaai maken dan standaard ventilatoren.
  • NZXT Kraken X53: De Kraken X53 heeft een 240 mm radiator gekoppeld aan twee 120 mm fans. Wat het onderscheidt, is het LCD-scherm op de pomp, dat kan worden aangepast om nuttige systeeminformatie weer te geven, zoals de CPU-temperatuur, of om een uniek visueel effect te creëren. Het systeem maakt gebruik van NZXT’s CAM-software, die je volledige controle geeft over de prestaties en esthetiek.
  • Cooler Master MasterLiquid ML360R: Deze AIO-koeler heeft een 360 mm radiator gekoppeld aan drie 120 mm fans, waardoor het zeer effectief is bij het afvoeren van warmte. Het systeem heeft ook een uniek dual-chamber pompontwerp dat de koelprestaties verbetert en de levensduur van de pomp verlengt. De RGB-verlichting is zowel op de fans als op de pomp aanwezig, en kan worden bediend met de meegeleverde RGB-controller of via de software van je moederbord, als het compatibel is.

Is een AIO CPU-koeler het waard?

  • Verbeterde prestaties: Een goed gekoelde CPU zal op een hogere snelheid kunnen werken zonder te oververhitten, wat betekent dat je games vlotter zullen draaien en je meer FPS (frames per seconde) kunt krijgen. Dit kan het verschil maken in een competitieve gaming situatie.
  • Langere levensduur van componenten: Oververhitting is een van de grootste vijanden van pc-componenten. Door je CPU (en mogelijk je GPU, afhankelijk van je setup) koel te houden, verleng je effectief hun levensduur en zorg je voor een betere duurzaamheid van je gehele systeem.
  • Geluidsvermindering: AIO-koelers zijn vaak stiller dan hun luchtkoelende tegenhangers. Dit komt omdat water efficiënter is in het afvoeren van warmte dan lucht, wat betekent dat de ventilatoren van een AIO-koeler minder hard hoeven te werken, waardoor er minder geluid wordt geproduceerd.
  • Esthetiek: Voor veel pc-bouwers speelt de esthetiek van hun systeem een grote rol. AIO-koelers zien er vaak strakker en geavanceerder uit dan luchtkoelers, met RGB-verlichting en minder omvangrijke profielen die niet zullen interfereren met het zicht op je andere componenten.

Een AIO-koeler kan een waardevolle toevoeging zijn aan je gaming-pc. Ze zijn misschien een beetje duurder dan traditionele luchtkoelers, maar de verbeterde prestaties, duurzaamheid, geluidsvermindering en esthetiek maken ze de investering zeker waard.

Welke vloeistof wordt gebruikt in AIO?

De meeste AIO-koelers gebruiken een mengsel van gedestilleerd water en een specifiek type koelvloeistof. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof efficiënt warmte kan absorberen en afvoeren, en ook dat er geen corrosie of algen in het systeem ontstaan.

Het gebruik van een mengsel van gedestilleerd water en koelvloeistof is gangbaar. Dit komt omdat gedestilleerd water een uitstekend medium is voor warmteoverdracht – het kan warmte efficiënt absorberen en afvoeren.

De toevoeging van koelvloeistof is cruciaal voor een aantal redenen:

  • Corrosiepreventie: De metalen componenten binnen het koelsysteem kunnen onderhevig zijn aan corrosie over tijd, vooral wanneer ze in contact komen met water. Koelvloeistoffen bevatten corrosieremmers die dit proces vertragen of voorkomen, waardoor de levensduur van het systeem wordt verlengd.
  • Biologische groei: Water is een medium waarin algen en andere micro-organismen kunnen groeien. Deze groei kan het koelsysteem verstoppen en de efficiëntie ervan verminderen. Koelvloeistoffen bevatten vaak biociden die deze biologische groei remmen.
  • Bevriezings- en kookpunt: Koelvloeistoffen helpen het vries- en kookpunt van het mengsel te reguleren. Hierdoor kan het systeem in een breed temperatuurbereik werken zonder te bevriezen of te koken.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte samenstelling van het vloeistofmengsel varieert tussen verschillende AIO-koelers. Sommige bedrijven gebruiken hun eigen speciaal geformuleerde koelvloeistoffen die ontworpen zijn om optimale prestaties te leveren in hun systemen.

Het water/koelvloeistof mengsel dat in AIO-koelers wordt gebruikt, is zorgvuldig ontworpen om efficiënte koeling te bieden en tegelijkertijd de integriteit van het systeem te beschermen.

Wat is beter? Vloeistofkoeler of luchtkoeler?

Als het gaat om koeling, zijn vloeistofkoelers over het algemeen superieur aan luchtkoelers. Ze bieden betere koelprestaties, zijn stiller en zien er vaak ook beter uit. Dat gezegd hebbende, ze zijn meestal duurder en kunnen wat ingewikkelder te installeren zijn. Voor de meeste gamers is de extra prijs het waard voor de verbeterde prestaties en esthetiek.

Hier zijn enkele diepgaande vergelijkingen tussen de twee:

  • Koelprestaties: Over het algemeen hebben vloeistofkoelers superieure koelprestaties in vergelijking met luchtkoelers. Dit komt omdat vloeistof efficiënter warmte kan afvoeren dan lucht. Als je een zware gamer bent of als je van plan bent om te overklokken, kan een vloeistofkoeler helpen om je CPU of GPU koeler te houden en zo de levensduur van je componenten te verlengen.
  • Geluidsniveaus: Een ander voordeel van vloeistofkoelers is dat ze meestal stiller zijn dan luchtkoelers. Dit komt omdat de ventilatoren in een vloeistofkoelsysteem niet zo hard hoeven te werken als in een luchtkoelsysteem. Als je waarde hecht aan een stille werk- of gamingomgeving, kan dit een belangrijke factor zijn.
  • Esthetiek: Vloeistofkoelers worden vaak beschouwd als visueel aantrekkelijker dan luchtkoelers. Met hun slanke waterblokken en RGB-verlichtingsmogelijkheden kunnen ze een uniek visueel element toevoegen aan je pc-build.
  • Prijs en installatie: Luchtkoelers zijn over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te installeren dan vloeistofkoelers. Ze vereisen ook minder onderhoud, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijke lekkages of het bijvullen van de koelvloeistof.
  • Levensduur: Hoewel de levensduur sterk afhankelijk is van het specifieke merk en model, kunnen luchtkoelers in het algemeen langer meegaan dan vloeistofkoelers omdat ze geen pomp hebben die kan falen.

De keuze tussen vloeistofkoeling of luchtkoeling hangt af van je persoonlijke behoeften en budget. Voor de meeste high-performance gamers biedt vloeistofkoeling doorgaans betere koelprestaties, een stillere werking en superieure esthetiek. Luchtkoeling is echter over het algemeen goedkoper, eenvoudiger te installeren en kan een langere levensduur hebben. Ongeacht welke koelmethode je kiest, het is belangrijk om te zorgen voor voldoende koeling van je computer om je hardware te beschermen en optimale prestaties te garanderen. Het verzekeren van voldoende koeling voor je gaming-PC is een cruciale taak die bijdraagt aan het maximaliseren van de levensduur en prestaties van je hardware.

Krijg de beste prestaties voor uw computer met onze hoogwaardige accessoires.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *